2013. július 22., hétfő

Châteaurenard, Madrid, Roquetas de Mar, Santander 2013.07.21.

Említettem, már, hogy szeretem a vasárnapokat?
Azt hiszem, igen. :-)
Sok-sok viadal vasárnapról, Franciaországból és Spanyolországból.

Châteaurenard  

(Franciaország)

Antonio Ferrera, Morenito de Aranda és Marco Leal száll szembe, a Peñajara tenyészet hat bikájával.

Ferrera első harca nem sikerül jól. Bikája nagyon engedetlen, s ráadásul esik egy nagyot a matador. Mindezek után elrontja az estocada-t is. Csendet kap.
A másodikkal már tud mutatni szép dolgokat. Élénk a capote munkája is, s a muleta-val is jobban teljesít mint első alkalommal. Bár az első szúrása most sem sikerül, az erőfeszítésért kap egy fület.

Morenito de Aranda első bikájával, kicsit nehézkesen kezd, de amikor elkapja a fonalat, szép, sima sorozatokat mutat. Ováció a jutalma.
Remek bikát kap másodjára, ez mozog a legjobban. Nagyon szép muleta munka, különösen a jobb oldalon. A szúrása csak felesre sikerül, és kell a descabello is, tiszteletkört kap.

A francia srác, csak szenved az első bikájával. Próbálkozik így is, úgy is, de nem sok eredménnyel. Végül azért megtapsolják.
Az utolsó bika gyorsan elveszti a harci kedvét, Leal nem tudja már visszahozni. Rövidre zárja. Csendet kap.

Matadorok
Antonio Ferrera:csend/ fül
Morenito de Aranda:ováció/ tisztelet kör
Marco Leal: taps/ csend

Bikák
Peñajara


Madrid


Szokásos, vasárnapi novillada a Las Ventas-ban.
Két debütáló novillero, Pablo Santana és Juan Miguel Benito, valamint Miguel de Pablo harcol, a Buenavista tenyészet novillo-ival.
A sorrend a következő



Fotók a novillo-król (mundotoro.com)

Videó (mundotoro.com)



Lássuk, miként harcoltak!

Miguel de Pablo
Első bikáját, kapásból le is cserélik. Jobb jön helyette.
Pablo nagyon szép largas de rodillas-szal kezd, majd galleo por chicuelinas-al folytatja. 
A muleta-val sikerül két nagyon kiváló sorozatot csinálnia. Kétszer rontja a szúrást, de munkája egy őszinte tapsot megér. 



A második harc legvégén, az estocada-nál sérül meg. Nagyon elegánsan harcol végig, s szinte biztos a trófea (ha nem a kettő). Erős vérzéssel viszik a gyengélkedőre.  

Fotók a balesetről (mundotoro.com)

Pablo Santana
Klasszikus, jó bika érkezik másodjára. Santana a harc első szakaszában tud mutatni valamit. Bal oldalon kissé bizonytalan a jószág. Sokat kell szöszmötölnie. Kapja az aviso-t, és a csendet.



Nagy az odaadás a második bikával, de kevés a jó sorozat. Vitathatósan kap csendet.

Juan Miguel Benito
A harmadik egy nagy bika. Jó, élénk támadásokat indít a capote ellen. Benito az arénához méltó magatartással dolgozik. Annak ellenére, hogy még nem túl rutinos, s kézügyessége is javításra szorul, megmutatta, hogy kemény is tud lenni. 



A hatodik novillo nagyon fakó, osztály nélküli. Benito nagyon ügyesen húzza, s igyekszik mindent kihozni belőle. Nagyon bátran, élénken dolgozik. Sanszos a fül, végül egy tiszteletkört kap.

Az elsődleges orvosi jelentés szerint, Miguel de Pablo 15 cm-es sérülést szenvedett, ami a herezacskójánál keletkezett, s felfelé haladt, mígnem a suprapubicus régióban végződött. Átszállították a Clínca La Fraternidad kórházba. 

Mielőbbi jobbulást kívánunk Miguel de Pablo-nak!

Összegzés:

Novillero-k
Miguel de Pablo: taps/ megsérült
Pablo Santana: csend/ csend
Juan Miguel Benito: csend/ tiszteletkör.

Novillo-k
Buenavista
Javier Molina

Fotók - Julian Lopez  (mundotoro.com)

Videó (mundotoro.com)




Roquetas de Mar



Három, remek matador, "El Juli", José María Manzanares és Alejandro Talavante, küzd hat, a  Núñez del Cuvillo tenyészetből érkező bikával.

"El Juli" nyitja az estét. Bikáját lecserélik, egy Juan Pedro Domecq-re. Nagy erőfeszítéssel kiharcol egy fület, mert bikájában nincs erő.
A madridi matador, zseniális, lelkes, intelligens munkával harcol.  



A másodikkal nagyon elkötelezetten, és igazi művészi munkával küzd. Jó a bika is, s "El Juli" maximálisan ki is tudja használni a partnerében rejlő lehetőségeket. 
Kezében a két fület érő munkával megy ölni.... és HIBÁZIK! Nem is egyszer. Elveszti a trófeát, ovációt kap a matador is, és a bika is.

Manzanares egy remek, lágy, mégis tempós munkával kezdi az estéjét. Bikája nem a legosztályosabb, de legalább kitartó. Az alicantei szép sorozatok után, csinál egy nagyon mély, ám mégsem elégséges szúrást, kétszer megy rá a descabello-val, kap egy fület. 



Intenzív, mégis gyengéd, elegáns a második küzdelme. Bikája is nagyon jó, sokáig képes figyelni a muleta-ra.  A matador pedig ahogy tőle megszoktuk ott húz, ahol kell, ott díszít, ahol a legszebb. Jó az estocada is. KÉT FÜL!

JOSÉ MARÍA MANZANARES PUERTA GRANDE! 

Alejandro Talavante a Cuvillo-k "szakija", igazi nemes bikától vág két fület.
Munkája tele inspirációval, és művészettel. Tökéletesen használja a bika adottságait. Gyönyörű natural-ok, és amikor a bika vesztene a lendületből, szép átváltás a másik kezére. 
Szép manoletinas, és jó estocada. KÉT FÜL!



ALEJANDRO TALAVANTE PUERTA GRANDE!

Második, s egyben az este utolsó bikája, elég nyűgösen, fakón kezdi a viadalt. 
Talavante azonban türelmes, s rutinos. Ügyesen veszi rá a játékra. Nem hajtja nagyon a Cuvillo-t, de képes egy nagyon hosszú, két kezes szép faena-ra vele. Teljes a szúrás... kap egy fület.


Matadorok
"El Juli":fül/ ováció
José María Manzanares: fül/ két fül
Alejandro Talavante: két fül/ fül

Bikák
Núñez del Cuvillo

Videó (mundotoro.com) 

"El Juli"

José María Manzanares

Alejandro Talavante




Santander


Corrida de rejones.
Pablo Hermoso de Mendoza, Leonardo Hernández és Roberto Armendáriz próbál trófeát (és nagykapus győzelmet) szerezni, a San Mateo tenyészet bikáitól.

Mendoza kezd.
Munkája kicsit szétszórt de látványos. A trófeát elveszti a hibás döfés miatt.
A negyedikkel jól kezd, s nagyon küzd, hogy sikerüljön a trófea. Sokat kockáztat a győzelemért. 
De hiába minden, mert ismét a dárdával hibázik. A munka, és a show megér egy ovációt.

Leonardo Hernández küszködősre fogta az első harcát. Nagyon erőlködött, hogy játékba hozza bikáját, ez többé, de inkább kevésbé sikerült is neki. Hibázik a dárdával, ovációt kap. 
A második bikájával már kezdetektől jól harcol. Nagyon szép kétkezes banderilla tűzés, és fulmináns végső döfés. Egyértelmű a fül, s erős a kérelem a másodikra.

Armendáriz jó bikát kap elsőre. Nemes, és mozgékony. A rejoneador ki is tudja használni ezt, sok munkával, sikerül egy fület összeharcolnia. Erős kérés a másodikra, de az elnök végül nem adja. 
A második bikával kiváló a munka, s szinte kezében a két fül. Szép trükkök, összességében nagyon jó munka, és impozáns lovaglás. De, elrontja az ölést, végül tiszteletkört tehet. 

Rejoneador-ok
Pablo Hermoso de Mendoza: taps/ ováció
Leonardo Hernández: ováció/ fül
Roberto Armendáriz: fül/ tiszteletkör

Bikák
San Mateo

Fotók  (mundotoro.com)



További viadalok az alábbi linkeken.

Saint Vicent de Tyrosse (Videóval)

Mont de Marsan

Ochavada de Archidona, Lunel, Manzanares 


Forrás: mundotoro.com
            suertematador.com
          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése