Interjú Eva Cabottal

Általában akkor találok rá érdekes, figyelemreméltó "dolgokra", amikor épp nem is azt keresem....így volt ez egy szép szombat délutánon is, amikor csak úgy, a youtube videómegosztón régi corridavideókat néztem. Ekkor lettem figyelmes egy videóra, melyen egy hölgy, egy rendkívül lelkes hölgy egy capotét nyitott ki éppen, melyet épp akkor vett át...gondoltam megnézem a videót....milyen jól tettem, mert néhány héttel később már abban a megtiszteltetésben részesülhettem hogy megismerhettem  Eva Cabot-ot, Spanyolországból. Eva egy különleges nő, egy gyengénlátó hölgy, aki a corrida  és minden mely ezzel a világgal kapcsolatos, nagy rajongója. Az általa adott interjúban vele ismerkedhetünk meg.

Az interjú itt Spanyol nyelven is olvasható - Se puede leer la entrevista en espanol cliqueando aqui:
https://www.dropbox.com/s/7r3nszndszzy5ny/evacabot.pdf

Eva köszönjük hogy ismerhetünk!
Üdvözlünk Kedves Eva, nagyon köszönjük hogy rendelkezésünkre állsz. Egy olyan országból kerestünk Téged, ahol a corridát egy szűk réteg kedveli, nem  vagyunk egyszerű helyzetben mégis úgy gondoltuk, felkeresünk téged.  Elsőként mesélj kicsit magadról, mikor találkoztál először a corridával, mikor határoztad el, hogy szeretnél ezzel közelebbről is megismerkedni?


Először is, el kell mondanom, hogy én Barcelonában születtem, Katalóniában, és hű védelmezője vagyok a marháknak. Igen, igen, a marháknak, azoknak a szerencsétleneknek, akik a gyárakban végzik. Másrészt Spanyolország déli részéről érkezett ez az életembe, mert az élet adott nekem egy újabb esélyt, és megismerhettem a jelenlegi páromat, aki nagy imádója a bikáknak, én azelőtt semmit nem értettem erről a világról, mert nem tudtam róla semmit. Én szeretem a természetet, az állatokat, de amikor erről a témáról kérdeznek, mindig azt mondom... hogy minden tetszik benne. Attól a perctől kezdve, hogy megszületik egy bika, hogy elkezd enni, ahogy enni adnak neki, ahogy a pásztor ügyel rájuk, tényleg minden... És talán ami legkevésbé meglep, az a bikaviadal világa, vagyis az ünnepély... illetve a színei... nagyszerű dolog, hogy ott van a matador, aki egy hős... De ott van a cuadrilla is, a segítők és a hatalmas csapatmunkájuk, ugyanúgy szeretem nézni ezt is, mint az összes többit. Kicsit furán hangozhat... de az anyagi helyzetem miatt soha nem mehettem még el egy ilyen ünnepélyre, azonban szeretnék egy iskolát találni, sajnos nem járhatok bikaviadal iskolába, mert nem tudom fizetni a havi 50 eurós tandíjat, mert itt Almeríában ennyibe kerülne, de nem adom fel és soha nem is fogom feladni... Mert ez a világ éltet engem...Mit jelent számodra a corrida?

A bikaviadal, vagyis az ünnepély számomra azt jelenti, hogy ha betartják az érvényben lévő szabályokat, akkor ez egy párharc, a lényege hogy halálfélelem nélkül ki mernek állni a bika elé és hogy a harci bikák azért léteznek, mert létezik ez a fiesta.


Ki a kedvenc matadorod?

Számunkra El Juli a legjobb, a hírneve miatt is. De aki a szívemhez legközelebb áll, az Padilla, mert összeköt minket egy fogyatékosság és egy erő... valamint egy belső harc.
Voltál már corridán,biztosan, hány évesen életed ezt át? Milyen élmény volt?

Mint ahogy már említettem, az anyagi helyzetem miatt soha nem tudtam elmenni bikaviadalra, ugyanakkor voltam ingyenes novillada-kon, rendeztem tentaderos-okat /az a rendezvény, ahol kipróbálják a fiatal bikákat van-e bravúrája az állatnak vagy nincs - a szerk./, Marcos, a párom, a fegyverhordozóm hahaha, a legnagyobb segítőtársam, viszont már kiskorában látott bikaviadalt, de ami az iskolát illeti, sajnos nem volt rá lehetősége, soha nem hagyták, hogy oda járjon...


Környezeted hogyan áll a corrida kérdéhez?

Vegyesen. Sok a tabu ezzel a világgal kapcsolatban, nem tudom láttátok-e a videót, amikor Padilla átadta a muletáját, nem szabad a bika halálánál leragadni, egy arénában a nézők soha nem verekednek össze, soha...nem dobálnak be tárgyakat, ami sérülést okozhat a cuadrillában vagy a torreádorban... és mindenekelőtt az iskolákban de az egész bikaviadal világában nagyra becsülöm a csapatmunkát, az összetartást és a mezei összejöveteleket.Gyakran találkozol olyan emberekkel, akik nem értik a fanatizmusodat?

Én nem vagyok fanatikus, a bikaviadal világában van, aki "torista" /bikapárti/, van aki csak szereti a bikaviadalokat és vannak olyan emberek, mint én, akik szeretjük az egész mezőt, a természetet, akik nem csak látogatóba megyünk a birtokokra, hanem ott élünk, hogy részese legyünk annak a világnak, hogy gondozzuk őket, enni adjunk nekik, de lehet hogy csak kutyáink, macskáink, lovaink vannak vagy bármi... de a legfontosabb, hogy lássuk mindazt, ami mögötte van.A Corrida nem csak egy Nemzet jellegzetes hagyománya, hanem életérzés is, a mindennapjaidban a Corrida hol foglal helyet?

Ez művészet. Túl sok jelentőséget tulajdonítotok a bikaviadalnak, pedig ez a része a legkevesebb. Amit leginkább teszünk, az az hogy neveljük őket a mezőkön, birtokokon élünk... Amikor egy torreádor egy birtokon van vagy egy tentadero-n az olyan, mintha a bikával táncolna.


Szerepeltél már Spanyol televíziókban, hogyan viselted a "közismertséget?" 

Én nem vagyok közismert, az csak egy múlandó dolog volt.Sokak ellenzik a corridát, mit mondanál nekik ha valamit "kellene" érvelni mellette? Láttuk a videóból milyen gyermekien rajongsz a téma iránt. :)

A torreádori mozdulatok gyakorlása nagyon jó a fizikai és mentális egészség megőrzése céljából, és méginkább, ha valaki valami fogyatékosságban szenved, ajánlom neki hogy hangoljon össze mozgásokat és gyakorolja az alapokat, de mindenek előtt színt adjon az egésznek, mert rengeteg dolog létezik a bikák világában a viadalokon túlmenően.


Egy általad feltöltött videón láthattuk, ahogyan egy Capotét veszel át, megtisztelő érzés lehetett. Szavakkal meg tudnád fogalmazni az érzést hogy Algaba úr megtisztelt egy ilyen ajándékkal?

Csodálatos érzés volt, mert az anyagi helyzetünk nagyon súlyos, és egy capotét kapni ajándékba, ráadásul egyenesen egy Justo Algaba-t... az egy álom... ami most valóra vált.S végezetül, ha egy bika megértené Szavaid, mint mondanál neki? vagy mi lenne az, amit megkérdeznél tőle?

Megkérdezném milyen érzés szabadon élni és nem bezárva.


Köszönjük az interjút, jó egészséget kívánunk  Eva. :)

Én köszönöm nektek. Ölellek benneteket. Eva Cabot.

Fordítás: Espanola

Eva  youtube csatornája:
https://www.youtube.com/user/cowcabot

Eva a Facebookon:
https://www.facebook.com/evacabot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése