2013. május 21., kedd

Utolsó út a Real Maestranza-ban

Megtette utolsó tiszteletkörét a Maestranza-ban José Luis Vázquez Garcés, vagy ahogy a corrida világ ismerte Pepe Luis Vázquez.



1920 december 21-én látta meg a napvilágot Sevilla-ban.
Már 13 éves korában minden idejét a bikavívásnak szentelt, Éjszakánként besurrant a lakásukhoz közeli vágóhídra, és az ott sorsukra váró bikákkal harcolt.
Sok évvel később így emlékezett vissza ezekre az időkre: "Olyan volt ez mint egy bikaviadal iskola, csak nem volt engedélyezve."1937-ben debütált mint novillero Algeciras-ban. A plakáton Antonio Bienvenida-val szerepelt.
1938-ban debütált a Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla-ban Manolete kíséretében. Ők ketten 122 alkalommal szerepeltek együtt.



1939 július 13-án szerepel először a Las Ventas arénában, Domingo Ortega novilloi ellen.
Ugyanezen a délutánon szenved tragikus balesetet Félix Almagro, akit nyakon szúr az egyik bika, és még a gyengélkedőn életét veszti.
Alternatíváját a Real Maestranza-ban kapta. "Keresztapja" Pepe Bienvenida, tanúja Gitanillo de Triana volt.
Ugyanebben az évben október 20-án megerősíti alternatíváját a Las Ventas arénában, Marcial Lalanda és Rafael Ortega "El Gallo" asszisztjával. Erre a corrida-ra hívta el Franco tábornok a náci Heinrich Himmler-t, aki el is látogatott Spanyolországba.



1941-ben, és 42'-ben vezeti az escalafón-t.
1943 július 25-én súlyosan megsérül az arcán a Santander-i arénában.
Klasszikus mozdulata volt a "cartucho de pescao", ami valahogy úgy néz ki, hogy a muleta-t bal kezében összefogva közelíti mega  bikát, és ebből indítja a natural-t. Bár nem saját mozdulata volt, de a közönség imádta Tőle. (El Espartero alkotta meg)
1953-ban visszavonult, majd 1959-ben visszatért, és két hatalmas győzelmet aratott a Barcelona-i  Monumental de Barcelona arénában, és a Madrid-i Las Ventas-ban, ezek voltak az utolsó viadalai.

Testvérei, Manolo Vázquez (1930-2005), és Antonio Vázquez (1933), valamint fia Pepe Luis Vázquez (1957) szintén torreádorok.

1998-ban a Spanyol kormánytól megkapja a Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes díjat.
2001 március 3-án, szerepel a riporterek által összeállított "A század 10 legfontosabb matador" listán. Olyan nevek mellett, mint:  José Gómez "Joselito", Juan Belmonte, Domingo Ortega, Manolete, Antonio Bienvenida, Antonio Ordóñez, Paco Camino, Santiago Martín "El Viti" és Curro Romero.
2002 május 11-én emléket állítanak neki a Las Ventas arénában az alábbi szöveggel: "Pepe Luis Vázquez Garcés a harmónia, a szépség, és a dicsőség a bikaviadal történetében."
2003 április 20-án emlékművet állítanak a tiszteletére a Sevilla-i arénában is.

Pepe Luis Vázquez 2013 május 19-én hunyt el 93 éves korában.



Nyugodjék békében!

Fotók az utolsó tiszteletkörről (mundotoro.com)
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2013/FuneralPepeLuisVazquez/index.html

Videó az utolsó tiszteletkörről a Real Maestranza-ban (mundotoro.com)
http://professional.player.qbrick.com/player.aspx?mid=814E6281

Forrás: mundotoro.com
            wikipedia



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése