2013. április 16., kedd

Sevilla (áprilisi vásár) 2013.04.15.

Hatodik corrida, a Sevilla-i áprilisi vásáron.

Jóváhagyták a bikákat ( Núñez del Cuvillo), megvolt a sorsolás a három matadornak. (Morante de la Puebla, Sebastián Castella, Alejandro Talavante)

Nézzük!

1º, 161. "Buscavida", szürke-barna, 560 kg, (02/09) - Morante de la Puebla

2º, 75. "Ricardito", fekete-mulatt, 505 kg, (12/08) - Sebastián Castella

3º, 141. "Elefante", gesztenye, 496 kg, (01/09) - Alejandro Talavante

4º, 210. "Galiano", fekete, 511 kg, (11/08) - Morante de la Puebla

5º,  85. "Pregonito", vörös-gesztenye, 498 kg, (10/08) - Sebastián Castella

6º, 22. "Campesino", fekete, 549 kg, (11/08) - Alejandro Talavante

Sobrero:

1º, 131. "Jergosa", vörös-gesztenye, 560 kg, (03/09) Juan Pedro Domecq

2º, 55. "Juglero", fekete-mulatt, szalagos, 524 kg, (12/08) Parladé


Fotók (mundotoro.com)
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2013/sorteosevilla15042013/index.html

Videó a sortero-ról (mundotoro.com)
http://professional.player.qbrick.com/player.aspx?mid=390BCA20


Az állati főszereplők után, lássuk, mi történt a viadalon.

Morante de la Puebla1º - "Buscavida"
560 kg-mal ront az arénába az első bika. Morate szépen fogadja, kap is egy ovációt. A picador-tól, csak kis büntetés jön elsőre. Szép verónica-k Morante-tól. Castella szép chicuelina-kkal vezeti el a lótól a bikát.
A muleta-val is nagyon esztétikusan bánik Morante. Szép húzások, szépen kivitelezett kézváltás. Összességében nagyon élvezhető a munka. Nem alázza a bikát. Félkitörés, jó helyen... a bika szinte azonnal megrogy. Az közönség gyengén kéri a trófeát, az elnöktől, egy ovációt kap.

4º - "Galiano"
Jön a negyedik bika, a második Morante-nak. Nagyon elkötelezett a fogadáskor. Határozottan alázatos.
A picador-nál jól szerepel a bika. Morante pedig a quite-vel lázba hozza a közönséget. Gyönyörű mozdulatok, látványos megoldások. A nézők tombolnak, ole-znak, és szól a zene!  Jó bika. Sőt, nagyon jó! Megy a banderilla-kért is. 
Morante megkezdi az utolsó harmadot. Szép, kerek munka (olyan jó már Morante-tól megint ilyet látni). Folyamatos a faena, a közönség is érzi, hogy itt valami nagy dolog készül. Aztán... a bika megunja, vagy elfárad, s Morante-nak nagy erőfeszítéseibe telik hogy megint szép munkára fogja. Az estocada-t elsőre rontja, másodikra is csak feles. Egy ováció lett így a vége.

Sebastián Castella2º - "Ricardito"
Porta gayola-val fogad! Nagyon szép, és a további larga cambiada-k is élénkek. A bika megtaposta, s talán kicsit fáj is Castella-nak, de a közönség ovációja megéri.
A bika a picador-t felborítja, szerencsére nem esik baja.Aztán már fordul is, hogy újra felvegye a lovat. 
Jön Talavante a quite-hez. Szép, hosszú chicuelina-k.
Nehéz harmad a banderilla-ké, picit törik is a bika.
Kicsit laza, de természetes munka a muleta-val. Nem feszegeti nagyon a Cuvillo korlátait. Szép muletazo-k, három egymás után. Jól kezeli jobb oldalon a bikát. Összességében szép, bátor munka.
Az estocada-t elsőre rontja, még másodjára sem sikerül. Nem szerencsés a karddal, csak negyedikre talál be. A szép fogadásért, és a jó munkáért jár az ováció.

5º - "Pregonito"
Érkezik a Francia srác második bikája. Hasonlóan vibrálóan fogadja. Ám a bika hajlamos "hazajárni". Egy olyan helyet választ az arénában, ahol biztonságban érzi magát. A lóra is csak mérsékelten megy. Talavante közben visszatér a betegszobából, és megcsinálja a quite-t. A bika viselkedése igen meghatározhatatlan. A banderillero-k sem hozzák lázba. 
A harmadik tercióban Castella próbálja mozgatni a bikát, hogy ne csatangoljon el. Összeszedett, határozott munka, megszólal a zene is biztatás képen. Szépen lopja a távolságot, és díszít is ahol tud. A kard elsőre benn van, de kevés... aviso harsan, kell a descabello. Ováció. 


Alejandro Talavante3º - "Elefante"
Szép a harmadik bika. Majd' fél tonnás "elefánt". Talavante hagyja hosszan mozogni, a bika mégis esik. A vara próbáján is gyakran "nézi" közelről a homokot. Az elnök mégsem cseréli le, hátha megjavul. Jön a második terció. A nyársak alatt nem törik tovább, még jó lehet. Banderilleró-ja, Fernando Plaza megsérül, nem is folytatja.
A halál terciójára ugyan nem javult meg a bika, de sokkal rosszabb sem lett. Talavante inkább jobb kezével dolgozik. Szép hosszú munka. Bár a bika támadásai néha szabálytalanok. Aztán látva, hogy nagy faena nem lesz, lassan rákészül a matar-ra. Elsőre rontja a szórást, s a keze is megsérül, vérzik. Sokadikra talál be, és végül descabello-val végzi be a feladatot. Megy a betegszobába. Csend.

6º - "Campesino"
Jön az este utolsó bikája. Talavante porta gayola-val fogad, igen szépen.
A muleta-val meglepően statikusan kezd. A következő körben szép hosszú natural, és gyönyörű lezárás. 
A közönség ole-zik, és a zenekar megint rázendít. Szép, és díszes váltások, jó a bika. Nagyon bátor harc. Gyönyörű manoletina.
A zene megáll, Talavante a szúráshoz készül... rontja az elsőt, csak feles. Ováció.
(A viadal után, az újságírói kérdésre, miszerint hogy van a sérült keze, röviden annyit válaszolt: "Jól".
Reméljük valóban nem komoly!)

Megint nem esett trófea.

Matadorok:
Morante de la Puebla: ováció/ ováció
Sebastián Castella: ováció/ ováció
Alejandro Talavante: csend/ ováció

Bikák:
Núñez del Cuvillo

Fotók (mundotoro.com/ Maurice Berho)
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2013/Sevilla15042013/index.html

Videó (mundotoro.com)
http://www.mundotoro.com/cronica-taurina/festejo-real-maestranza-de-caballeria-de-sevilla-sevilla-15-4-2013-torear-dentro-de-una-foto/40056


Forrás: mundotoro.com

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése