2013. augusztus 13., kedd

Gijón, Huesca 2013.08.12.

Azt mondják, hétfőn, még a fű sem nő.
Lehet, hogy a fű nem, de corrida-k, azért nőnek. :-)
Hoztam is kettőt, Gijón-ból, és Huesca-ból.

De mindenek előtt, hírek, a sérültekről.

Morante de la Puebla
Dr. Carlos Val-Carreres - kezelőorvosa (szerk.) - nyilatkozott.
"Jól fejlődik, bár jelenős változás az állapotában nem történt.
A tegnapi nap folyamán vérátömlesztést kapott.
Továbbra is intenzív osztályon fekszik"
Dr. Val-Carreres azt is elmondta, hogy nem is vártak még változásra. A tegnapi vizsgálatok szerint a gyógyulás elkezdődött, de továbbra is nagy odafigyeléssel kell kezelni, mert az ilyen sérüléseknél, gyorsan felléphet sebláz, ami eddig szerencsére nem volt Morante-nál. 
A sebész, azt is elmondta, hogy a seb igen kiterjedt, hiszen, 180º-ban forgott a bika szarván a matador.
Egyenlőre nem tud nyilatkozni a felgyógyulási idő hosszáról.

A vasárnapi Madrid-i novillada sérültje, Santiago Fausto is nyilatkozott ma.
(Ő a második bikájától kapott sebet az első terció végén, a quite-ben. - szerk.)
"Rosszul döntöttem, amikor úgy kezdtem neki a mozdulatnak. Azt hittem sikerülni fog. Nem így lett.
Végül, a rossz, nem lett olyan rossz, bár még nem tudjuk, mennyire súlyos."
Arról is beszélt, hogy szeretne visszatérni a Las Ventas-ba.
"Tegnap, egy nagy álmom teljesült. Kimenni, és bizonyítani...  Szeretnék visszatérni Madridba. Nagyon hálás vagyok a közönségnek, bárcsak láthattak volna tőlem, egy faena-t."

Egy sevillai novillero is megsérült tegnap, Borja Jiménez, Soustons-ban esett nagyot.
A bika, az ölésnél kapta el, az ágyéki területen.
"Ez volt a vérkeresztségem. Minden olyan gyorsan történt. Szerencsére nem olyan súlyos." - fogalmazott a novillero.
A sebet ellátó, Dr. Raúl Morales elmondta, hogy a sebet kitisztították, a körülményekhez képest jól néz ki. A beteg közérzete nem túl jó, de ez normális. Hétfőn megkezdi a rehabilitációt.
A novillero azt is elmondta, hogy ez a sérülés nem tartja vissza, a vasárnapi, Dueñas-i (Valladolid) viadaltól, ahol, Ana Isabel Vicente novillo-ival kell szembenéznie.

A Marbella-i viadal sérültje, és egyben győztese is Jiménez Fortes.
Őt, tegnap 15 cm sebbel operálták meg, a Gálvez de Marbella klinikán. Jobb combján sérült meg. Nem kicsit veszélyes helyen.
Fortes az éjszakát a körülményekhez képest jól töltötte, csak kisebb, normális kellemetlenségek voltak.
A fiatal matador, az este folyamán, többször is megsérült, s csak később derült ki, hogy az egyik súlyosabb, mint gondolták.

Egyszer megkérdezték tőlem: Mit csodálok a matadorokban?
- A kitartásukat. Azt a mérhetetlen akaratot, és alázatot, amivel nap, mint nap kiállnak az arénába, és harcolnak. Azt a hihetetlen képességüket, amivel képesek, felállni, egy-egy nagy esés, vagy vérző seb után
Amikor a bika szó szerint a földbe döngöli Őket... felállnak, leporolják a ruhájukat, újra kezükbe veszik a kardot, és folytatják. - Mert létezik-e szebb, mint ember és állat tökéletes, harmonikus tánca? - A válasz: Nem!
Minden tiszteletem ezeké a matadorok-é, és novillero-ké, akik, ha kell vérüket adják egy kultúráért.
(Mondhatják, hogy persze, igen, jó pénzért... és mi van a tűzoltókkal, és mentőkkel? - Mi lenne? Az is egy választás, és ez is... ) Nyilván, a "hétköznapi hősök" is megérdemelnek minden tiszteletet, mert amit tesznek, az néha emberfeletti. De ez az oldal nem róluk szól, hanem a spanyol kultúra hőseiről, akik emberek ezreinek szórakoztatására kockáztatják életüket nap, mint nap. Szeressük, és tiszteljük Őket ezért!

Most, hogy sikeresen áthámoztátok Magatokat, (néhol elfogult) soraimon, megérdemlitek a viadalokat! :-)

 

Gijón


A hétfői corrida-n, egy rejoneador, Diego Ventura, és két matador, Enrique Ponce és Sebastián Castella száll harcba, San Pelayo, San Mateo, José Vázquez bikáival.

Videó a sorsolásról



A sorrend a következő



Az este történései

A viadal kezdése, késett fél órát, mert hatalmas eső volt, és nagyon felázott az aréna homokja. Meg kellett várni, míg szárad. 



Diego Ventura
Nagyon rugalmas, ritmusos lovaglással, a harmadik pár banderilla-t remekül beütve, összességében, egy nagyon szép faena-val indított Ventura. Jutalma egy fül. 



Hatalmas, majd' 600 kg-os bika a negyedik. Nem mozog sokat...
Ventura nagyon kockázatos, de látványos mutatványokhoz folyamodik.
"Ramate" nyergéből pedig gyönyörű, kétkezes banderilla-zást csinál. A dárda is tökéletesen bemegy, ahová kell, és a lelátó kifehéredik... KÉT FÜL! 

DIEGO VENTURA PUERTA GRANDE! 


Enrique Ponce
Összetett, nehéz bika a második. Sokszor akarja elkapni a valenciai matadort, de nem sikerül neki. (szerencsére).Ponce igyekszik jó sorozatokat lopni mindkét oldalon, de nem sok sikert könyvelhet el. A közönség viszont nagyon értékeli az odaadását, és a hozzáállását, ovációval jutalmazza.



Az ötödik szelídkének bizonyul. Ponce-nek minden tudására szüksége van, hogy munkát tudjon kicslani belőle. Munkája kicsit korlátozott, leginkább, jobb kézre építi fel a feladatot. Viszont szépen díszíti, s a közönség ismét hálás az erőfeszítésekért. Kilengetnek neki egy fület.

Sebastán Castella
Agresszív, komolya bika a harmadik. Castella megmutatta, hogy mit tanult annak idején a matador iskolában, de ez kevés volt bármihez is... nincs lehetősége. Csendet kap. 



Igazi, jó, nemes bika a hatodik. 
Castella, ízléses, franciás stílusban küzd. Nagyon szépen építgeti a munkáját. Selymesen ritmusos az egész, kétségtelenül az este legszebb, és legjobb munkája. Szépen díszíti a kerek faena-t. Érthetetlen az elnök döntése, amikor nem hajlik meg a nép akarata előtt, s nem adja meg a két fület.

Rejoneador
Diego Ventura: fül/ két fül

Matadorok
Enrique Ponce: ováció/ fül
Sebastián Castella: csend/ fül (erős, és jogos kérelem a másodikra)

Bikák
San Pelayo
José Vázquez


Huesca


Színes, sokféle bikát küldött a mai viadalra a Jandilla tenyészet. Van köztük, fekete, barna, homokszínű. Akik harcba szállnak a glóriáért, Finito de Córdoba, Miguel Ángel Perera és Alejandro Talavante.

A sorsolás videója 

A sorsolás utáni sorrend


Vajon, helyre jött-e Perera fájós háta (a vasárnapi viadalát kihagyta, mert erős hátfájásra panaszkodott), és a tegnapi, másodkörös Gijón-i nem nagy villogás után (helyettesítette Morante-t, a szombati viadalának győztese volt), Talavante képes lesz-e ma valami nagyot alkotni, vagy, Finito de Córdoba viszi  a pálmát? 
A viadalon, minden kiderül!

Finito de Córdoba 
Erőtlen bikával kezd. A matadornak, ugyan sikerül "feltámasztania" hamvaiból, néhány szép mozdulat erejéig, de sokra nem megy vele. A feladat befejezetlen (inkább el sem kezdett) marad. Csend.

A negyedik sem egyszerű... elég bizonytalan a viselkedése az első két harmadban.
Mivel a harmadikban sem javul, csak erő, semmi ritmus, vagy összeszedettség, Finito-nak nem marad más választása, mint érzelemmentesen megölni. Csend.

Miguel Ángel Perera
Miután bikája bukfencezik egyet az első tercióban, Perera-nak kicsit nehezebb a dolga. 
De jól veszi a nehézségeket, és ismeri ki a jószágot. Hosszan harcol, s nagyon jól alakítja ki a faena-t. Ha bikája jobb lenne, nem lenne kétséges a két trófea. Jó szúrás után egyet kap.

Igazi remek bika az ötödik. 
Az extremeño pedig brillírozik vele. Erősen, de szelíden dolgozik, s kihozza a Jandilla-ból a nemességet. Igazi szép, intelligens faena! KÉT FÜL!

MIGUEL ÁNGEL PERERA PUERTA GRANDE! 


Alejandro Talavante
Nem kezd jól. Nagyon "elszuttyogja" a munkát. Bikája pedig nem rossz, sőt, nemes, és kompakt, csak Talavante nem érzi igazán, hogy mit is kéne csinálnia vele. Csendet kap.

Nem erős a hatodik bika. Talavante jól érzi ezt, s nem futtatja feleslegesen. Rövid távokon dolgozik, s bár a bika nem nagyon tud segíteni egy kiemelkedő faena-ban, egy fület mégis kiküzd tőle.   

Videó - Miguel Ángel Perera 

Videó - Alejandro Talavante 

Szóval, a kérdésekre a válaszok: Finito nem muzsikált a Jandilla-k ellen, Perera háta tökéletesen rendbe jött, Talavante pedig jó érzéssel hagyhatta el az arénát.

Matadorok
Finito de Córdoba: csend/ csend
Miguel Ángel Perera: fül/
Alejandro Talavante: csend/ fül

Bikák
Jandilla
Vegahermosa


Forrás: mundotoro.com
            suertematador.com
            YouTube

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése