2013. szeptember 15., vasárnap

Sértettség okán

Avagy, kissé berágtam. 
Mondhatjuk, talán, meg is sértődtem. Ezt, most ki kell írnom magamból, mert ha nem teszem, megfojt a düh. 




A minap beszélgettem, egy "corrida értő"-vel. Egy olyan személlyel, aki, abban a szerencsés helyzetben van, hogy élőben tudja követni az Arles-i, és a Nímes-i Feria-kat, és gyakran megírja a napi viadalok aktuális állását, némi személyes kis megjegyzéssel.
Történt ez pénteken is. Amikor, Nímes régi-régi arénájának homokjára hat matador lépett, hogy megküzdjön, egy-egy bikával.
Közöttük volt, az én személyes kedvencem, Alejandro Talavante is. Sajnos, nem tudott maradandót alkotni a Zalduendo bikával, és ezt a közönség néma csenddel hozta tudtára.
Ezzel nincs is semmi baj, hisz ha nincs faena, nincs trófea és győzelem. 
Azzal, viszont már nem értek egyet, hogy ha valakit azért savaznak, mert épp azon a viadalon nem ment neki.
(hozzáteszem, a szombati, Albacete-i viadalon, Talavante-t még ki is fütyülték, pocsék teljesítménye miatt)
A matador, nem tud minden viadalán győzni, még ha megfeszül akkor sem. Főleg, ha egy vacak, semmire nem jó bikával hozza össze a balsorsa. 
Ettől függetlenül, számomra (sok-sok matador mellet), Alejandro Talavante mindig is a legjobb lesz.
Jómagam, igyekszem kevés elfogultsággal írni, és minden matadort nagy tiszteletben tartani, függetlenül attól, hogy kedvelem-e az általa képviselt harcmodort vagy sem. Ha egy olyan bikaviador vált ki őrjöngő üdvrivalgást egy arénában akit nem kedvelek, arról is mindig a legnagyobb örömmel írok.
Ha viszont egyik kedvencem nyújt értékelhetetlent, azt is tényként (talán kissé elfogultan, a bikára kenve) leközlöm, de SOHA NEM SAVAZOM! A blogon (de még személyes üzenetben sem) főleg nem. 
Ha egy egész szezon alatt nyomorultul teljesít akkor érthető, ha elfordulnak tőle (bár akkor még inkább kell a közönség szeretete) de nem 2-3 rosszabb fellépés után. 
Mert lássuk be! A matador is ember. Hibázhat, ami az életébe kerülhet. 
Megnézném azokat az embereket, aki leszólnak egy-egy rosszul teljesítő torero-t, hogy ŐK, vajon, mit tudtak volna abban a helyzetben csinálni?
Ja... hogy a matadort azért fizetik, hogy a lehető legjobbat nyújtsa. A nézők azért fizetnek súlyos Eurókat, hogy bikaviadalt lássanak... Jogos.
De nem egy matador miatt üljenek ki. A corrida szeretete miatt menjenek bikaviadalra, ne azért mert ez, vagy az fog szerepelni. Egy rossz viadalnak is van tanulsága.
Mindenkinek van véleménye. De, irántam érzett sértettségből, és csak azért, hogy ezzel felhúzzon, NE alázzon SENKI egy matadort sem!
Ha meg nem szereti a bikaviadalt, ne nézze!

Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése