2013. április 1., hétfő

Arles, Sevilla 2013.03.31.

Meghoztam az Arles-i Húsvéti vásár harmadik, míg a Sevilla-i első viadalát.
A Madrid-i elmarad, mert a szakadó eső teljesen feláztatta az aréna homokját.

Arles

 



Ezúttal nem sikerült egyik matadornak sem a nagykapus győzelem.

Luis Bolívar
Első munkája, egy elég jól összeszedett, de a harmadik harmadra elfogyó, és befejezetlen munka volt Egy nagy, erős kitörés... egy fület kap, a jó estocada-ért.
A második bonyolult, nehéz bika. Bolívar számos komoly hibát vét. Csend

David Mora
Jön az első bika, nagyon veszélyes, s Mora nagy erőfeszítéseket tesz,  hogy kordában tartsa. Nem sikerül Neki, mert a bika elkapja, szerencsére tudja folytatni. Egy ovációt kap.
A második bikája, már jobb, nem olyan durva, irányíthatóbb.Jól felépített munkát végez a matador, és a közönségnek is tetszik amit lát. Az estocada is jó. Fül.

Marco Leal
Nagyon lazán kezd. Szinte nagyvonalú a bikával. Maga üti be a banderilla-t. S jól is dolgozik. Egy ovációt kap, a közönségtől a túlzott "lazaságért".
Az utolsó bika, nagyon élénken támad, az első részben. A Francia matador jól dolgozik a köpennyel. A harmadik harmadra a bika elfogy, s vacak állapotba kerül. Leal próbálja visszahozni, sikertelenül. (ez a hajó már elment) Ahogy a harc előre halad, úgy lesz egyre veszélyesebb, mert a bika sűrűn megtorpan. 
Kétszeri estocada, nem elég, végül másodjára sikeres a descabello-val. Csend.

Matadorok:
Luis Bolívar: fül/ ováció
David Mora: ováció/ fül
Marco Leal: ováció/ csend

Bikák:
Cebada Gago

Fotók (mundotoro.com)

Mora balesetéről
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2013/cogidamoraarles310313/index.html

A viadal képei
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2013/arles310313/index.html

Videó
http://canalplus.es/toros/videos/pascua/

A teljes viadal videója (solotoros)



Sevilla

 



Hát megkezdődött a húsvét Sevilla-ban! 
A viadalokat a Radio Andaluci élőben közvetíti! Az alábbi linken hallgathatjátok a Sevilla-i vásár viadalait.
http://www.canalsuralacarta.es/directo/ver/radio-andalucia
Nem is akármilyen corrida-val indult. Már a kiírás is nagyszerű, hisz tavaly, "El Juli" nem szerepelt Sevilla-ban: Morante de la Puebla, "El Juli", José María Manzanares.
És milyen viadal lett!

"El Juli" Puerta del Principe!

Morante de la Puebla
Az első bikát rövidre zárta. Az egyetlen dolog amit ki lehet emelni első munkájában, az a szép üdvözlő capote munka volt. A közönség csalódott.
A második bikája jó felépítésű volt ugyan, de nemessége, vagy bátorsága az egy csepp sem. Nem hagyott lehetőséget Morante-nak a szépítésre. Itt is csupán a capote munka volt értékelhető. Csend.

"El Juli"
Portagayola-val fogad! Gyönyörűen csinálja! A zenekar játszik! A bika nagyon jó, és nemes. De szétesik az utolsó harmadra. "El Juli" szilárd munkát épít, és hajtja a bikát, ami engedelmeskedik.
Jó az estocada... egy fül biztosan megvan. Ki is kerül a kendő, a közönség kéri a bika másik fülét is a Madrid-i matadornak. Az elnök hajthatatlan, egy fül marad.
Másodjára, megint portagayola, ismét szép. A banderilla-kat ezúttal átengedi a banderillero-inak. Egyikük (Luis García Niño de Leganés) meg is sérül, miután a bika gonoszul fordul, és felökleli. Jobb combján, hátul sérül meg.
Ezek után, "El Juli" csodálatosan szép, mély, és hosszú muleta munkát csinál, igazi művészi, érzelmes faena. A közönség tombol, a zenekar játszik.Az estocada tökéletes, a két fül biztos. A közönség ezúttal a bika farkát követeli "El Juli"-nak. De ezúttal sem tesz eleget az elnök, így, marad a két fül. De nem baj, hisz a három trófeával, Julián López-nek nyílik a Puerta del Principe! És, ezzel bebizonyítja, hogy neve a tavalyi kálvária ellenére még mindig fényesen ragyog! Viva "El Juli"!

José María Manzanares
Leginkább a szél zavarta az Alicante-i matadort. Amikor az nem fújt, akkor elfogadható, jó munkát végzett, de hiányzott a folytonosság. Egy álló ovációt kap.
A hatodik bika, mérsékelt volt a vara próbáján, de nagyon aktív a második tercióban. Az utolsó harmadban voltak szép mozdulatai Manzanares-nak, különösen a bal oldalon, de összességében nem volt jó munka. A szúrást is lerontotta, s a descabello-val is csak nehezen sikerült az ölés. Csend.

Matadorok:
Morante de la Puebla: düh/ csend
"El Juli": fül/ két fül
José María Manzanares: ováció/ csend

Bikák:
Garcigrande
Parladé

Fotók (mundotoro.com)
Luis García Niño de Leganés balesetéről
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2013/cogidaleganes310313/index.html

A viadalról
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2013/sevilla31032013/index.html


Videó
http://www.mundotoro.com/cronica-taurina/festejo-real-maestranza-de-caballeria-de-sevilla-sevilla-31-3-2013-ese-huracan-que-detiene-la-lluvia/40050



Forrás: mundotoro.com
Videó: Canal+
           Solotoros

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése