2012. szeptember 16., vasárnap

Nímes 2012.09.16.

 Egy matador, hat bika. 

 

José Tomas Nímes-ben!

 

 


Jött, látott, győzött, és mindent vitt!Hat bikával küzdött a Nímes-i arénában. Csodálatos vasárnap délutánt szerzett a corrida szerelmeseinek.
Nagy kedvvel harcolt, nagyszerű bikákkal.

Eredményei: két fül/ két fül/ két fül/ két fül+farok szimbolikusan, mert a  bika kegyelmet kapott/ két fül/ fül


Bikák:
Victoriano del Río
Jandilla
El Pilar
Parladé (kegyelmet kapott)
Garcigrande
Toros de Cortés  

Íme két fotógaléria (mundotoro.com)
http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2012/nimesmatinal16092012/index.html

http://www.mundotoro.com/auxiliar/galerias2012/capotenimes16092012/index.html

És egy videó, a kegyelmet kapott bikával, mutatott faena-ról.
http://www.mundotoro.com/cronica-taurina/festejo-nimes-16-9-2012-el-amo-del-tiempo/38965

Cselényi Péter videója, az indulto-ról, megtekinthető az alábbi linken.
http://www.facebook.com/peter.cselenyi.90?ref=ts


És íme, "El Laci", barátom fotói a helyszínről. 


És ahogyan Ő látta a corrida-t.


"Férfiember nem dőlhet hátra unokái körében békésen olvasgatni, amíg nem tanult legalább másfél évtizedet, nem dolgozott keményen a kenyérért vagy háromszor annyit, nem épített házat,  nem adott diplomát gyermekei kezébe, nem olvasta Balzacot, Zolat, Hemingwayt és Jack Londont, nem hajtott fejet a Mona Lisa és a Grand Canyon előtt és nem látta élőben Freddie Mercury-t és José Tomas-t.

Olyan  alázatos és fennkölt méltósággal vonul be cuadrillajaval, mint megyés püspök a húsvéti körmeneten. Úrfelmutatáskor van olyan csend a katedrálisban, mint az arénában, ahogy első bikáját várjuk.
Végül is öt tenyészet hat különböző bikáját, öt tenyésztői hitvallás, hat elő, lüktető, eltérő egyéniségű és adottságú manifesztálódását. Egymás után, szünet nélkül, minduntalan újrahangolódva, stílusban, arzenálban újragombolva.
Hat légiesen emelkedett faena, ez nem tánc, hanem klasszikus balett! Sehol egy bizonytalan tekintettel szaladgáló bika, tunkolásért kifütyült pikador vagy palánkot ugró banderillero. Összeszedettség, alázat, harmónia és művészet!
A második bika úgy tolja a lovat, hogy a pikador egy oldalon állva, egy kengyelből tartja a pikat.
A negyedik bika kiugrik és negyedkort galoppozva kényszeríti palánkugrásra a bennfenteseket. Visszaterelik, nagyon szellősen, szinte csak jelzésértékűen  pikaz-zák. És a bika a kendőbe hajtja a fejét és felszárnyal az álomkeringő. Legközelebb akkor néz fel, amikor a matador a kijárat fele hívja.
Az ötödik bikáról is két fület kap, mint az első háromról. Csak a hatodik sikerül egyfülesre, mert tartalék volt, vagy mert az elnöki integritást kellett demonstrálni. Leginkább pedig azért, hogy a transzcendens lebegésből finoman ereszkedjünk vissza, meg ne törjön a varázs!
Az élet iránti határtalan alázat és tisztelet, összhang, líra,  meghittség és finomság. A 21. századi bikavívás Don Quijote-ja. A tauromaquia ma megtestesült kvintesszenciája."

Köszönjük "El Laci", és Péter!Forrás: mundotoro.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése